Så bekämpar du silverfiskar

Tänk att en snabb, glansig liten varelse kan sabotera den härligaste badupplevelsen på bara ett par sekunder. Vi pratar förstås om den idogt enerverande silverfisken som verkar dyka upp varstans det förekommer lite fukt. Du vet precis som alla andra att den inte är skadlig eller farlig, men den är nog så äcklig för det. Ta itu med problemet genom att städa regelbundet, annars kan du prova cederolja.

Det finns nog ingen som blir glad av tanken på att sätta ner fötterna på ett kakelgolv och plötsligt se en liten silverfisk komma nästan simmande förbi. För en del behövs en invasion för att ta itu med problemet, men varför vänta? Skadedjur är duktiga fortplantare – har du en har du förmodligen fler inom en snar framtid.

Visst är det kanske inte så illa med några enstaka, men upplevelsen i sig är illa nog. Vill du gå extra in på djupet rekommenderas artikeln i svenska.yle.se: ”Era värsta silverfiskhistorier”. Där listas också några fakta om silverfiskarna, till exempel:

  • De kallas också nattsmyg
  • De äter hudrester, mjäll och hår och är en av anledningarna till varför de trivs i badrum
  • Honan lägger ägg i små sprickor
  • De har funnits på jorden i 400 miljoner år och ser likadana ut då som nu
  • Vissa kan bli upp till sju, åtta år

Vanligt skadedjur

Silverfiskarna hör till våra vanligaste skadedjur i våra hem. Tyvärr kan de förekomma i mängder och återfinns ofta i badrum och kök, eftersom de dras till fukt. Vad som däremot är sant är att de är rätt svåra att döda. Kanske är det förklaringen till att de har funnits så länge det har funnits landlevande djur? Silverfiskarna tros vara ett av de första djuren på land, och levde 100 miljoner år före dinosaurierna.

Genom att städa regelbundet både i avlopp och även badrumsgolvet ser du till att de inte får så mycket föda. Städa några längs väggen och listerna. Funkar det inte finns det silverfiskfällor du kan prova.

Om du hittar silverfiskar i sovrummet kan det tyvärr vara ett tecken på att du har någon fuktskada i hemmet. Därför kan det vara bra att bekämpa silverfisken men också gå till botten med varför de inte nöjer sig med att vara i ditt badrum.