Badtunna, grill och soldäck

Svenskarna vet verkligen hur man njuter när sommaren nalkas. Utemöblerna ställs fram, badtunnan görs ren och fylls med vatten och vår gasolgrill görs ren, putsas av och ställs fram. Under vinterhalvåret ser vi inte mycket av våra grannar, vi själva sitter inne för den delen också. Enda gångerna som man hejar på sina grannar är när den snön har fallit igen. Det innebär att vi mestadels håller oss inne när det är kallt och inväntar våren och sommaren, den tiden då vi verkligen lever upp på nytt.

grillar på sommaren

Sommaren medför sig en hel del bleka svenskar, men ut ska vi och sedan vägrar vi gå in igen. Under sommarhalvåret är det varmt och ljust dygnet runt och trots myggor och knott så hänger vi gärna i vår trädgård. Att sitta och njuta av fågelsång, doftande blommor och den värmande solen är något vi svenskar gör otroligt bra. Att åka förbi ett bostadsområde och inte känna doften av en köttbit som grillas är helt enkelt inte möjligt! Att vi älskar att grilla är ingen direkt hemlighet och det ger oss bara ytterligare en anledning att hänga ute. Det är en speciell kultur vi har när det kommer till sommaren och eftersom vi passar på så ofta vi kan så är födan inte speciellt varierad under denna period. Den består av glass, grillat och öl, i stort sett.

Badtunna eller bastu

De flesta svenskar som älskar att njuta äger pooler, bastu eller badtunna. Vad man har i sin trädgård är ett tecken på vad för sorts person man är. Om vi fokuserar på badtunnan så är det otroligt speciellt att få hoppa i en vedeldad tunna och njuta av det sköna varma vattnet medan man sitter utomhus och känner kvällssolens varma strålar. Det är paradiset för många svenskar! Att vi har den här speciella kulturen när det kommer till sommaren har visserligen har en stor del att göra med att vi fryser och påverkas av det mörker som kommer på vintern, det blir som ett överslag och turister kommenterar gärna om att vi har så många uteserveringar här. Att äta ute och att tillaga vår mat ute är en stor del av vår sommarkultur!

Den perfekta uteplatsen

Om vi ser till vilka kriterier som en svensk skulle använda så ser den mest perfekta uteplatsen ut såhär:

  • En badtunna skall vara inbyggd i soldäcket och ligga i nordlig riktning då det kräver kvällssol för att bli riktigt perfekt.
  • Gasolgrillen skall ha en fast plats, kanske mot en vägg tillsammans med ett avlastningsbord. Har vi även en liten örtträdgård i anslutning så är det absolut perfekt. Vi grillar i ur och skur, därför är det bra om grillen är belägen under tak.
  • En trädgårdsgrupp ska rymma alla gäster som kommer och vill äta middag med oss. Om vi har en soldäck är det viktigt att vi har solstolar att lapa sol i. Bekvämt och möjligheten att ligga är absolut högst på önskelistan.

soldäck med utemöbler