Ordet bastu är svenskt och är en förkortning av ordet badstuga. Bara det faktum av vi har en förkortning för detta ord, visar att det finns en lång bastutradition i landet. Även i övriga norden har bastun varit spridd sedan långt tillbaka. Traditionellt förknippas bastun förstås med Finland och deras sauna (bastu på finländska). Men trots att det finska folket har en långvarit kärleksförhållande för sin bastu, så finns det inga konkreta bevis för att det var just i Finland som bastubadande uppstod.
Det finska ordet sauna bildas av en sammansättning av Savu och Maja, vilket ungefärligen blir rökstuga. De första bastustugorna var nästan nedgrävda i marken. Rester av sådana stugor har hittats i Stockholmstrakten och man har daterat dem till 1200-talet. I Stockholm fanns vid 1400-talets slut även två offentliga badstugor. De kallades även för svettestugor. Här tvagade man sig ordentligt inför religiösa högtider då det gällde at vara kliniskt ren från topp till tå.
Tvålen är även den förhållandevis ny. Den fungerade extra bra just i bastun där svetten hjälpte smutsen att lossa från kroppen genom den kraftiga värmen. Sedan var det bara at skölja. Bastu och bastubad återfinns även i andra kulturer än den nordiska. Bastun har ofta haft många funktioner och bastun var rummet som stod för renheten i senmedeltidens annars ganska smutsiga hus. Förutom tvagningscentral så har bastun även fungerar som barnafödarkammare för många kvinnor genom historien. Den har även används som bykstuga samt för konservering av olika livsmedel. De flesta av oss känner ju till basturökt skinka.
Vedeldad bastu var det som gällde under många år och det var först en bra bit in på 1900-talet som den elektriska bastun såg dagens ljus. Än i dag så föredra många bastukännare den vedeldande bastun. Själva bastubadande blir då också lite av en ritual genom att man får pyssla med elden först. Den vedeldade bastun har även en hög luftomsättning och har en högre stensammansättning än den elektriska bastun. Till den elektriska bastuns fördel måste dock sägas att brandrisken är mindre och den passar därför bättre i tätbebyggda områden samt i lägenheter. Vi önska dig en varm och skön stund i bastun