Den bästa uppfinningen?

De flesta nybyggda hus har golvvärme installerat. Det finns många fördelar med detta värmesystem, och kanske särskilt för att det är så skönt att stå på i badrummet. Dessutom är det ofta energieffektivt.

pexels-photo-105934-largeNej, det är inte bara energieffektivt att inreda med led i sitt badrum, även golvvärme sparar ofta på energiförbrukningen. Men det finns en del saker att tänka på innan man lägger in detta under klinkerplattorna.

Det finns nog inte många som klagar på varma golvplattor inne i badrummet. Den där kalla, råa höstmorgonen när vinden pinar träden och regnet smattrar mot taket – då finns det nog inget skönare än att efter att man tagit sig upp från sängen, stå och fixa sig inne i badrummet på just ett varmt och behagligt golv. För liksom med led-lampor är det ofta väldigt energieffektivt med just golvvärme, särskilt om det är vattenburet.

Bra att tänka på

I Expressen Leva & Bo listas en del saker som är viktiga att tänka på när det kommer till just golvvärme, och när man går i tankar på att skaffa detta hemma. Några av tipsen som ges är att elektrisk golvvärme med en sorts värmekabel och värmefolie både måste läggas ut och installeras av en elinstallatör som är behörig – det kan du alltså inte göra själv om du inte är fackman även du. Andra saker är att fel slags golvvärmelösning under ett trägolv faktiskt kan skada träet genom både uttorkning och sprickbildning. Men det finns värmelösningar för nästan alla olika sorters golv. När man installerar golvvärme i badrum behövs tätskikt samt tillräckligt med isolering.

Grunden i själva golvet är också det av relevans för vilken slags värmelösning man tillslut bestämmer sig för att lägga in. Men man kan gjuta in värmerör i betong, sätta kassetter i träbjälklag eller så kan man lägga skivor med rören i. Kom ihåg att golvvärme tar en bit på höjden.

Många fördelar med golvvärme hemma

Fördelarna med golvvärme är bland annat dessa: Det är energieffektivt och leder ofta till att man får lägre uppvärmningskostnader, det är lättare att städa eftersom man slipper element runt om i huset, det ger en behaglig och dessutom jämnare värme hemma, man slipper vinterskräcken – som ju är kalla golv mot bara fötter.