Få bort dålig lukt i hemmet

Dålig lukt är bland det värsta som finns för välbefinnandet då det mänskliga luktsinnet starkt påverkar både humör och de fysiska funktionerna. Ett illaluktande hem är nästintill omöjligt att kunna trivas i. Anledningen är rent biologisk – genom att kunna lukta sig till om något är bra eller dåligt har människan utvecklat sinnet för att undvika förgiftningar och farliga situationer.

Som tur är finns det massor med knep för att ha ett luktfritt hem och det är upp till var och en vilken metod som känns bäst. Alla människor har också olika mål; medan vissa helt enkelt föredrar att inte känna någon lukt överhuvudtaget så vill andra gärna ha ett hus eller en lägenhet som doftar gott. Här kommer några tips på de bästa sätten att få dålig lukt i hemmet på.

Ozon för borttagning av dålig lukt

Om hemmet luktar riktigt illa så är ett av de effektivaste sätten att bli av med lukterna att behandla det med ozon som kan ta bort alla former av illaluktande. Det spelar ingen roll om det handlar om gammalt mögel, cigarettfimpar från en fest eller en parfymflaska som gått i tusen bitar – ozon gör alltid jobbet. Anledningen är att ozon är så effektivt är att det är utformat så att det bryter ner själva uppbyggnaden av olika luktämnen och därmed avlägsnar dem helt.

Håll rent hemma

Det kan låta som en självklarhet men att ha ett rent hem är A och O för att förhindra att ovälkomna odörer dyker upp. Att diska med en gång, att damma regelbundet och att se till att vädra ordentligt bidrar till att lukterna försvinner och att mögel undviks. Många tycker att det är svårt att hinna med alla vardagssysslor och det är inte alls ovanligt att städningen hamnar långt ner på prioriteringslistan. Har man dåligt med tid så finns det idag höjt rutavdrag för att anställa städare en eller ett par gånger i veckan om plånboken tillåter. Det handlar ju inte bara om att ha en flott omgivning utan också om hälsan!

Det finns flera smarta knep för att göra städningen så enkel och effektiv som möjligt, bland annat att:

  • Putsa fönster. Genom att hålla fönstren skinande rena kommer det inte bara in klarare ljus utan det motverkar även att flugor och annan ohyra sätter sig på de annars flottiga ytorna.
  • Använd mycket citron. Citron har naturligt nedbrytande effekt på fett och lämnar en härlig, mild doft som även motverkar både mygg och myror.
  • Kaffe och gurka. Är huset illaluktande efter en fest går det att snabbt fräscha upp tillvaron genom att ställa fram antingen kaffesump eller skivad gurka i en vattenskål. Lukterna absorberas snabbt och miljövänligt och kvar blir en härlig doft av friskhet.

Genom att ha ett fräscht hem bli tillvaron mycket enklare och mer tillfredställande. Att kunna koppla av och trivas hemma är viktiga förutsättningar för välmående själar och kroppar! Inte minst är det roligare att bjuda hem gäster om du vet att det inte luktar illa i hallen, köket eller från vinden och källaren. Som tur är finns det enkla åtgärder för att bli av med dålig lukt i hemmet.