Fixa hemmaspa – bad och inomhusklimat

Ett hemmaspa är för många av oss själva sinnebilden av vardagslyx. Att när som helst kunna lägga sig och koppla av i sitt eget, formgjutna badkar – eller kanske ännu bättre: badtunna. Vår kärlek för badande är knappast någon hemlighet, men att bygga och fixa ett spa därhemma kan vara en utmaning, därför har vi sammanställt en lista på vad var och en bör ha i åtanke innan man sätter igång med projektet.

Här är alla de olika faktorer du behöver överväga:

  • Vatten. Den enskilt viktigaste funktionen med hemmaspat är såklart badet. Det finns många olika lösningar: alltifrån klassiska badkar till bubbelbad och badtunnor. Vad som passar er beror såklart på vad ni gillar och hur förutsättningar i bostaden ser ut. Men det går att få en utmärkt badtunna, eller ett bubbelbadkar för runt 20 000. Om estetiken är viktigt för er finns det inget snyggare än att sänka ned badkaret i golvet. Men räkna då med en betydligt högre installationskostnad.
  • Luft. Från ett element till ett annat. Om man vill ta långa, sköna och ångande bad är det rimligt att också tänka på vad detta har för påverkan på luften och atmosfären i rummet. Eller för den delen vad fuktsamlingar kan ha för påverkan på bostadens skick. En luftavfuktare kan vara ett bra sätt ett reglera inomhusklimatet. En sådan kan du, till exempel, hitta hos arctusnordic.se.
  • Ljus. Du kan göra mycket med belysningen i ditt badrum. Punktbelys det du vill framhäva, installera en dimmer för mysigt dunkel och tänd levande ljus. Men det vackraste ljuset är såklart naturligt ljus. Därför är det bra om du planerar badrummet så att badkaret är relativt nära ett fönster. Då kan du dessutom njuta av utsikten medan du badar. Men se till så att det inte är för stor insyn. Så att du slipper nakenchocka grannarna i onödan.

Överkurs som förutsätter luftavfuktning

  • Ljud. Rätt musik eller bakgrundsljud kan hjälpa till med avslappningen. Finns inga rätt eller fel här – vissa slappnar av till djungelljud, andra till dödsmetall. Men låtar med vattentema känns ju ganska konceptuellt rent. Om du ska ha elektronisk utrustning är det extra viktigt att du har koll på inomhusklimatet. Du vill inte förstöra en dyr ljudanläggning på grund av snålhet eller vårdslöshet.
  • Lyx. Behöver inte nödvändigtvis vara dyrt. Du kan göra en massa olika slags peelings och ansiktsmasker med saker du har hemma i köket. Tänk på att du vill sluta med att stänga porerna igen. Och få den eventuella svullnaden i ansiktet att lägga sig. Då får det inte vara för varmt och svettigt i rummet – eftersom värme får porerna att öppna sig igen.

Vill du få mer inspiration till ditt hemmaspa? Kolla på de här fantastiska badrummen.