Fixa stämningen

1971496-finland-saunaHur varmt vågar du ha det när du bastar? Och vad är det som gör så en bastustund bli så där ovärderlig?

När det kommer till att försvinna in i en bastu så är det som att försvinna in i en annan värld. En värld där man blir mycket medveten och lugn. En värld där tankarna enkelt kan komma fram. Det spännande med en bastu, förutom att det ska vara varmt, är att man kan bygga den lite som man vill. Är man lite händig så handlar det bara om att läsa på lite om vad för typ av bastubelysning som är den mest lovande till vilket virke som passar bäst. Och om du trodde att det bara fanns ett sätt att basta så har du tokfel – det finns oändligt många sätt om du skulle fråga en finländare. Bara det att det finns ungefär 2 miljoner bastur i Finland säger en hel del.

Skräddarsy din bastu

För att du ska känna att det blir så bra som möjligt och att du får just den stämning du vill så är det bäst att låta det ta tid och verkligen fundera på vad det är för typ av bastu du vill ha: det gäller att planera in allt från skorsten, virke, dekorsten till bastuvägg, till vilken typ av spisinsats och vilka dofter som ska kännas. Inte för att det är en hel vetenskap, men det finns ett och annat att tänka på.

Ett hett världsrekord

Man skulle utan tvekan kunna säga att detta rekord i att bada bastu är ett hett sådant. Här gäller det att hålla ut så länge som möjligt i en hetta på hundra grader och en stigande luftfuktighet. Just nu så ligger rekordet på 17 minuter och åtta sekunder och togs i bastu-SM i Göteborg. Det är Anders Meller som sitter på rekordet och är något som borde göra alla finländare otroligt röda i ansiktet.

När det kommer till att bada bastu så är det något rogivande och något som de flesta uppskattar. Dock är det farligt att utmana ödet genom att se hur länge ni kan sitta. Glöm inte att det inte går att slå världsrekord på en gång och försök att vara rädd om din kropp. Se ditt bastubadande som något skönt och avslappnande och inte som någon tävling.