Fyll på med vatten när solen skiner

En piffig trädgård med en härlig badtunna är knappast fel i sommarhettan. Men hur gör man för att klara värmeböljan resten av tiden? Man kan ju inte alltid ligga och skvalpa runt i svalt blött vatten.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-drunk-dog-beer-image25092867I juli i år har SMHI utfärdat en klass 1-varning för mycket höga temperaturer, vilket innebär en viss risk för både djur och människor: särskilt för gamla, barn och våra fyrbenta vänner. DN rapporterar att det som gäller är att hålla sig i skuggan och dricka mycket vatten. Värmen kan trots sina positiva effekter göra oss sjuka och letargiska.

 – Många upplever ju att de får mer energi och är allmänt piggare på sommaren – även om det väl visserligen har mest med ljuset att göra, säger Anna Nergårdh, chefläkare på Stockholms läns landsting.

Hon förklarar att solljuset ger oss D-vitaminer som vi behöver under vintern. För de flesta är värmen ingen fara, men det finns vissa generella råd som är bra att iaktta när det är riktigt varmt. Detta gäller i synnerhet individer som har svårt att själva ta ansvar för sina kroppar och sitt vätskeintag. Gamla och barn är skörare och har mindre motståndskraft, eftersom de inte själva tar samma initiativ till att dricka. Symtomen på vätskebrist är flera. Initial huvudvärk som följs av yrsel, synstörningar och illamående är ofta tecken på att vätskebalansen blivit fel. Då är det oftast bara att fylla på med vätska och gå in i skuggan, så mår man snart bättre. Farorna uppstår om man väntar för länge. Halterna av salt i kroppen påverkas, som natrium och kalium. Det kan i sin tur ge skador på de inre organen. Det är individuellt i vilken omfattning man drabbas, och vilka konsekvenser det ger. Det beror ofta på andra sjukdomstillstånd eller eventuella mediciner.