Hur inreder vi svenskar

När det kommer till inredningstrender så är det otroligt många som är snabba på att vara först med det senaste. Andra sneglar men avvaktar till trenden sjunkit in och blivit accepterad av allmänheten. Sedan har man efter en stor kartläggning lyckats se stora trender i hur vi inreder beroende på varit i vårt avlånga land.

Ja, Sverige är ett litet men avlångt land. Och vad som är fantastiskt är att man kan se många olika trender beroende på varit i landet man bort. Så känner du att du vill inreda annorlunda kanske du ska byta geografiskt läge för att komma till mer likasinnade inredare. Eller bara sticka ut och ta plats!

Stor undersökning

Den stora undersökningen kommer från byggbolaget NCC som har försökt att kartlägga hur svenskarna inreder sina hem. Det är en undersökning som bygger på information från tusentals av deras lägenheter runt om i landet. Och vad de kom fram till är slående. Allt från val av tapet till skräddarsydd spiraltrappa och känsla i rummen. När det kommer till Stockholmaren så väljer över lag en sådan person att inreda i den lantliga och romantiska stilen, kanske för att försöka bryta sig loss från huvudstadens storstadsliv och finna mer samklang med naturen. Tar man en till på Göteborg så går även de i naturens fotspår men tänker mer trä än vad Stockholm gör. De vill också finna en naturlig stil och kan även detta ha att göra med att de befinner sig i en stor stad med mycket industrier. Det ställe som är mest vågad i sin inredning är Västerås, men även Uppsala. Här är det lätt att finna andra färger på väggar och inredning än vitt och naturligt. Kanske är det för att dessa behöver hävda sig mot storstäderna och brösta upp sig?

  • Stockholm – romantiskt och lantligt
  • Göteborg – målade tapeter och fondväggar med mycket inslag av trä
  • Malmö – här råder målade väggar
  • Västerås och Uppsala – Mest vågade inredningarna.

Vill du läsa mer om denna undersökning är det bara att klicka på länken så kommer du till en fin sammanställning.

Hur inreder du?

41922-architect-and-construction-montageNär det kommer till inredning så är det oerhört personligt, så vad som gör denna undersökning så spännande är just för att det går att se mönster att man väljer att inreda ganska så lika om man bor i samma område. Men självfallet ska man lyssna på sin egen röst om vad man finner är mest lockande, för det är trots allt en själv som ska bo där. Man ska bli inspirerad av inredningstrender och liknande, men man ska ha en egen vilja som gör att man tar sina egna beslut. För, även hur vacker IKEA kan inreda deras visningsrum så vill vi när det kommer till kritan inte bo så. Varför? För att det är högst opersonligt. Men, vad du kan göra är att lägga dessa trender på minnet och sedan ta en sommar i Sverige för att besöka dina vänner runt om i landet och se om undersökningen stämmer på dem – och den stora frågan: stämmer den in på dig?