Inga mobillån för längre avbetalningar

Det är inte bra att man lånar pengar till allt man äger och har, även om man ibland kan bli tvungen att göra det för stora projekt som att man ska köpa hus, bil och båt. Det är viktigt att man till en början ser över sin ekonomi, eftersom man sällan har överskott när man har betalat allt man behöver ha såsom hyra, räkningar, mat, kläder, någon form av transport, sparande och andra övriga kostnader. När man väl sett över det får man bestämma sig över hur man vill göra, exempelvis försöka lägga undan vissa pengar en månad för att få råd med det man vill ha. Men ibland kan suget för det man vill ha allt för stort och då måste man helt kanske ta ett snabblån, men det gäller alltså att tänka efter före innan man gör något alls.

– Det viktiga är att man får upp ögonen för att det går att göra något. De flesta får börja med ekonomiskt repareringsarbete – få koll på utgifterna och betala löpande utgifter, säger Michael Edlund.

Vad man inte ska göra

Det är dumt att ta ett mobil/snabblån för att handla saker man behöver avbetala en längre tid framåt. För det första får man inte låna mer ett par tusenlappar genom SMS-lån och dessutom ska man återbetala sitt lån betydligt snabbare än med exempelvis ett vanligt banklån. Det finns regler för snabblån som säger att man från början bara får låna småsummor och att man helt enkelt måste bevisa att man kan betala tillbaka ett sådant lån med ränt för att få låna större summor. Ska man därför köpa en badtunna eller ny köksutrustning är det smartare att antingen försöka spara ihop till det eller att ta ett vanligt banklån. Då får man längre tid på sig att betala tillbaka och man får dessutom en bra ränta.