Inred med led

Att led-lampan är otroligt bra och effektiv vet vi då männen bakom uppfinningen i går mottog Nobelpris i fysik för bedriften att få fram vitt ljus med hjälp av att finna den blå dioden. 

Enligt Kungliga Vetenskapsakademin sparar LED-lampans långa livslängd och låga energiförbrukning på jordens resurser.  I dag går en fjärdedel av världens elförbrukning till belysning. Materialåtgången minskar också – en LED-lampa  lyser i 100 000 timmar, mot bara 1 000 timmar för en glödlampa.

Som citatet visar är led-lampan en framgång och kan vara av ovärderlig vikt i framtiden då vi är inne i en period där vi måste fundera på hur vi ska göra för att rädda vår planet mot en mörk framtid. Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura är männen bakom prestationen och är riktiga hjältar. Ta bara exemplet som att vi skulle kunna spara 90 000 ton koldioxidutsläpp per år i Sverige om vi skulle byta ut vanliga lampor som finns i våra bilar mot diodlampor.

Inred med led i din trädgård

280823-frosty-plants-in-late-fallIgår var en stor kväll med Nobelbanketten, idag kan vi dra vårt strå till den gröna stacken och införskaffa Spotileds LED strålkastare för att lysa upp vår trädgård nu i vintermörkret. För vad många måste inse är att det är viktigt att vi tar hand om vår uteplats och att vi börjar se det som ett till rum som vi ska inreda. Då kommer vi märka att vi får ett större lugn och även se potentialen av en vacker trädgård.