Inred stugan klimatsmart

Klimatet kan inte vänta och för varje dag blir det mer och mer bråttom att ställa om för att klara Parisavtalets 2-gradersmål. För att klara klimatomställningen måste vi öka takten ordentligt och i väntan på att politikerna agerar så måste vi medborgare gå före och visa vägen. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Och en början kan vara att minska elförbrukningen i såväl hem som i sommarstugan.

Det finns många sätt att gå tillväga för att minska sin energikonsumtion i stugan och i husen, men det kanske mest uppenbara är att skaffa solceller och därmed minska både kostnader som klimatavtryck. Antalet solceller ökar kraftigt i Sverige och priserna går ner så vad är det egentligen du väntar på?

Solceller är första steget, men sen då?

När du väl installerat solceller så kommer du snart upptäcka att det också är både roligt och inspirerande att också minska elkonsumtionen och sparar du riktigt ordentligt kanske du vissa dagar klarar dig helt på din egen solel. En förutsättning för detta är att skaffa produkter som drar lite, eller ingen el alls, såsom produkter från Sunwind som finns här: https://www.elkatalogen.se/varumarken/sunwind. Och vips så kommer elmätaren sluta ticka i samma takt som förut.

Minska din elkonsumtion

Det första steget för den som vill minska sin elkonsumtion är att byta ut lamporna mot led-lampor som både drar mindre energi och har längre livslängd än de gamla halogenlamporna. Därefter är det bara att göra en inventering i ditt hem eller fritidshus och se vilka energitjuvar du har. Kanske är kyl och frys från tidigt 70-tal med en skrämmande hög elförbrukning? Eller så kanske din värmekälla sett bättre dagar och förtjänar att bytas ut mot ett mer energieffektivt element? Sist men inte minst så kan det också vara en god idé att fundera över hur du hanterar dina avfall. Det blir allt vanligare att kommunerna samlar ihop matavfall som används för att göra biogas, men om detta system ännu inte kommit till ditt område så kan det vara en god idé att skaffa en kompost. Förutom att i onödan elda upp matrester med låg förbränningseffektivitet får du också tillgång till fin matjord där du kan odla egna grönsaker och därmed också minska dina matinköp. Dessutom brukar hemodlat, liksom hemlagat ofta smaka bättre än köpta produkter. Så kompostera mera.