Nackdelar med badtunna

Vi talar mycket om hur man lyser upp på ett bra sätt när det kommer till badtunnor och hur avslappnande det är när vi får sitta och jäsa i våra varma tunnor. Det som gör oss svaga för tunnan är den rustika spakänslan och visst är det absolut ett fint komplement till vår trädgård. Det finns dock en del nackdelar som man bör känna till och som det inte ska hymlas om när vi talar om att köpa en badtunna, med allt gott kommer såklart risker också, helst när eldning och vatten är inblandat.

bastubad

Vi älskar att njuta i värmen, vare sig det är i vår badtunna i trädgården, vår inbyggda bastu i huset eller om vi helt enkelt köper en flygresa till värmen. Hur vi än väljer att ta oss till värmen så måste man vara uppdaterad på de risker som finns och de negativa faktorerna, som med en bastu och badtunna så kan el och vattenkostnaderna skjuta i höjden, men det är inte allt.

Risken med badtunna

Som vi nämnt är det en del risker som man bör vara medveten om när det handlar om våra älskade badtunnor:

  • Olyckor är inte helt ovanliga i anslutning till en badtunna, drunkningsolyckor har det rapporterats om. Anledningen tros vara den alkoholkultur som cirkulerar kring våra badkultur.
  • Det krävs ofta många liter vatten för att fylla en badtunna. Det kan också bli en energitjuv när vatten ska pumpas ur och liknande. Om uppvärmningen sker med ved så är det ett plus, men med el så drar det ofantligt mycket energi. Kontakta k2energi.se om du vill ha en konsultation om din uppvärmning.
  • Vedeldad i all ära, men alla som befinner sig i närheten av brinnande objekt är såklart automatisk i riskzon för olycka.
  • Bygget av badtunnan kan bryta mot någon av er kommuns lagar och regler. Dryga böter och rivning av tunnan kan då bli ett faktum, kolla upp detta innan du börjar.

Ta försiktighetsåtgärder

Självklart finns det lösningar på de risker som ni utsätts för i samband med er badtunna eller bastu. Det viktigaste är att ni får ut det ni vill av att ha en badtunna så då är det lika bra att göra det riktigt. Ansök och kolla upp vilka regler som finns kring ett uppförande av en badtunna på er tomt. Det kan ha att göra med olika regler bara för ditt område så det är alltid bra att kolla upp det först. Var noggrann med att välja det bästa uppvärmningsalternativet, eld är en risk och el är dyrt och tar av våra resurser. Har du installerat bergvärme och inte behöver oroa dig för just energifrågorna så är det självfallet lugnt! Alkohol och badtunnor, jacuzzis och pooler är alltid en risk när det kommer till olyckor och främst drunkning. Vårt omdöme försvinner ofta ut genom fönstret och dessutom är risken för att somna alldeles för stor för att ses som helt riskfritt. Var smart med alkoholen och drick med måtta när ni ska bada.

alkohol flaskor