Spa

Lomi, Lomi, stenar och choklad har varit de senaste spatrenderna i Sverige. Det har även blivit mycket populärt med spabehandlingar för par och för barnfamiljer. Nya spännande trender med intryck ifrån Asien och Oceanen är också på stark frammarsch. Om det kan du läsa i den här artikeln.

I dag är det vanligt att man åker iväg en weekend och tar in på spa med sin kära. Många husägare har också ett litet eget spa hemmavid. Om man inte har möjlighet att åka iväg en hel helg så finns möjligheten att ta in på under bara en dag. Ofta kan man kombinera en spavistelse med god mat och sköna miljöer. Lite av ett helpaket alltså. Då helheten är betydelsefull så försöker man nu även få in så många sinnen som möjligt i spaupplevelsen. Behandlingen kan kompletteras med rogivande ljud och sköna dofter.

En ny intressant inriktning inom spa och hälsovård är aromabehandling. Med aromamassage kan du själv välja vilken den arom som du föredrar att bli masserad med. Aromerna har olika effekter och ditt val kan vara beroende av hur du känner dg för stunden.  Från USA kommer trenden med hälsokurser som ges på span. Numera kan man även kombinera en spavistelse med en hälsokurs även här i Sverige. Den trenden har blivit allt starkare under de senaste åren.

Till Sverige kom trenden med spa ganska sent. I alla fall om man jämför med USA där span var vanliga redan under 1800-talet. Sverige har däremot en lång tradition av kurorter, vilken sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Den traditionella svenska massagen – som fortfarande är mycket vanlig på landets spa – utvecklades av gymnasten Per-Henrik Ling på 1800-talet.

Numera har vi tagit intryck från hela världen och inte minst har många spännande spatrender från Asien hittat till Sverige. Bland annat kan man nu få mat och miljö i orientalisk stil samt japansk tvagning och kinesisk Qi Gong. Under de senaste åren har ven turkiska Hamam kommit till Sverige. Det traditionella turkiska badet med varma marmorhällar och ångbastu, kombinerad med massage och tvagning. Det orientaliska kommer allt mer.